• BETINOC SHOCKPROOF PROTECTIONS

    BETINOC ontwikkelt, produceert en plaatst schokbestendige en hygiënische stootplinten, stootpalen, wanden en profielen voor bedrijfsgebouwen, machines en infrastructuur

    BETINOC SHOCKPROOF PROTECTIONS

    BETINOC ontwikkelt, produceert en plaatst schokbestendige en hygiënische stootplinten, stootpalen, wanden en profielen voor bedrijfsgebouwen, machines en infrastructuur

Proef met vlaams zeewier wijst op interessante smaak- en textuurkenmerken

Vlaams suikerwier, een lokale zeewiersoort, lijkt zich te onderscheiden van suikerwier dat in andere regio’s en zeeën wordt geteeld. 

Value@Sea

In het onderzoeksproject Value@Sea brengen de partners Sioen Industries (gespecialiseerd textiel), Colruyt Group, het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO, reder Brevisco en schelpdierspecialist Lobster Fish hun expertise samen. 

In het onderzoeksproject worden met een reeks praktische experimenten de technische, economische en ecologische haalbaarheid van een lokale, geïntegreerde kweek van tegelijkertijd oesters, sint-jakobsvruchten én zeewieren onderzocht.

Conclusie is dat er een belangrijke nutritionele en ecologische meerwaarde zit in zeewier. Binnen Value@sea draait het rond duurzame, lokaal geteelde en evenwichtige voeding. De dialoog met de consument wordt belangrijk, en de smaak. Daarom liet Value@Sea zeewier-chefkok Donald Deschagt tijdens een keukenworkshop oordelen over de eerste proefoogst. 

De chefkok verwerkte suikerwier in een wakame-salade. “Het product heeft zich voortreffelijk gedragen. De smaak is zilt en nootachtig, het mondgevoel is mals”, oordeelt Deschagt, die over “veelbelovend zeewier” spreekt.

Zeewier voor het grote publiek

ILVO focust op het biologisch groeiproces van voor consumptie geschikte zeewieren in de Noordzee. De eerste proefoogst bestond uit planten van ongeveer 60 cm. Het suikerwier is half november 2017 gezaaid en in zee geplaatst. De aquacultuurinstallaties liggen op 5 km uit de kust van Nieuwpoort. “Zelfs nearshore kan de Noordzee woelig zijn, en dat beïnvloedt mogelijk de textuur van het zeewier”, zegt Daan Delbare van ILVO. Ondanks kleine moeilijkheden met de installatie en ruwe mariene omstandigheden noemt het consortium de eerste resultaten bemoedigend.

De eerste echte oogst is wellicht pas voor volgend jaar. Het gemeenschappelijk doel is om een haalbare commerciële ‘seagriculture’ wetenschappelijk voor te bereiden en om zeewieren bekend te maken bij het grote publiek.

Bron: Food Process