• BETINOC SHOCKPROOF PROTECTIONS

    BETINOC ontwikkelt, produceert en plaatst schokbestendige en hygiënische stootplinten, stootpalen, wanden en profielen voor bedrijfsgebouwen, machines en infrastructuur

    BETINOC SHOCKPROOF PROTECTIONS

    BETINOC ontwikkelt, produceert en plaatst schokbestendige en hygiënische stootplinten, stootpalen, wanden en profielen voor bedrijfsgebouwen, machines en infrastructuur

Inox krijgt glans terug

Industriële keukens, operatiezalen, auto-uitlaten, opslagtanks voor melk, kookpotten, liften, ijskasten, en kachelpijpen hebben één ding met elkaar gemeen. En dat is inox of roestvast of roestvrij staal, en dat staal lijkt zijn glans terug te hebben.

Toen de staalreus ArcelorMittal zes jaar geleden zijn verlieslatende inoxdivisie afsplitste, worstelde de sector met forse overcapaciteit en hoge kosten.

Maar die rampzalige periode lijkt afgesloten. Nu wordt er op de kleintjes gelet met een goede cashflow en efficiënte productie.

Inox viert zijn 100e verjaardag

100 jaar geleden werd inox uitgevonden als  een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof . Op vandaag blijft het een nicheproduct in de wereld van het staal.

De twee Belgische Aperam-fabrieken waren goed voor 1,3 miljoen ton inox. Met nog twee Franse sites is Aperam het Europese nummer één. 

Ook de Braziliaanse fabrieken draaien goed omdat ze exporteerden naar landen waar de vraag naar hoogwaardigere consumentenproducten toenam.

De Europese inoxfabrieken draaien nu op meer dan 80 procent van hun capaciteit.

De kwaliteiten van inox kunnen nog 100 jaar mee 

Het risico dat inox op termijn wordt vervangen door andere producten, achten specialisten klein. Esthetiek, sterkte en onderhoudsvriendelijkheid zijn troeven die kunststoffen niet zomaar kunnen overnemen.

Bron: tijd.be